Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir

Son dönemlerde en çok yaşanan kanser türlerinden bir tanesi de meme kanseridir. Yaklaşık olarak 10 kadından 2’si meme kanserine yakalanmaktadır. Yaygın olarak yaşanan kanser türü erken müdahale edilmediği takdirde memelerin alınmasına ve kanserin ilerlemesine neden olur.


 Meme kanseri çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Bu faktörlerin başında erken yaş dönemlerinde adet olunması, 30 yaşından sonra doğum yapılması, geç menopoza girilmesi, stres, meme üzerine yaşanılan başka rahatsızlıklar, genetik faktörler, hiç doğum yapmamak, aşırı oranda alkol ve sigara kullanımı ve fazla ki lo gelir. Bu faktörlerin hepsi kanser oluşma riskini tetiklemektedir. Kadınların 40 yaşından sonra düzenli olarak meme kontrolü yaptırması herhangi bir olumsuzluğun yaşanmasının önüne geçecektir. Bundan dolayı 40 yaş üstü kadınlar her ay düzenli olarak doktora gitmeli, mamografi çektirmeli ve evde el ile kontrollerini yapmalıdır. Evde el ile kontrol yapılırken, bir ayna karşısına geçilir ve memeler öncelikle görsel olarak incelenir. Daha sonra koltuk altında ve meme üzerinde bir kitler olup olmadığı anlayabilmek için el ile kitle tespiti yapılır. Meme kanseri vakalarının çok fazla ilerleme göstermesi ve tedavinin güçleşmesi, kadınların bu kontrolleri ihmal etmesinden kaynaklanmaktadır.

 Meme kanserinin adının sıklıkla duyulmaya başlaması ile kadınlar hastalık esnasında yaşanılacak olan belirtilerin kendilerinde mevcut olup olmadığını gözlemlemeye başladılar. Ancak bu konuda yapılan en büyük yanlışlardan biri de yaşanılan belirtilerin mutlaka meme kanserine ait olduğunu düşünmektir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyor olsanız dahi mutlaka bir uzmana başvurmalı ve sorunun gerekli tetkikler ile belirlenmesini sağlamalısınız.

 Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme kanseri belirtilerine örnek vermek gerekirse; öncelikle meme kontrol edildiğinde el ile hissedilebilen kitleler meme kanserinin habercisi olabilmektedir.

 Bunun dışında;
  • Koltuk altı kontrol edildiğinde el ile hissedilebilen kitleler,
  • Meme başında görülen çatlama, kanama, ucunun içe girmesi, kabuklanması ve deforme olması gibi sorunlar,
  • Memeden sarı renklerde veya kanlı akıntılar gelmesi,
  • Memede gözle görülür bir şekilde kızarma,
  • Damarların cildin yüzeyine çıkması
  • Memelerde yüksek sıcaklık hissedilmesi,
  • Memenin görsel olarak portakal kabuğu görünümünü alması,
  • Meme üzerinde çukurlaşmalar oluşması,
  • Deri renginin değişmesi,
  • Meme üzerinde çeşitli yaralar ve soyulmalar meydana gelmesi meme kanseri belirtilerine örnek olarak verilebilmektedir.
  • Yaşanan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel itibariyle kadınlarda aynı belirtiler yaşanmaktadır. Yaşanan bu belirtiler süt kanallarında yaşanan başka bir rahatsızlığında habercisi olabilmektedir.
Bu belirtilerin herhangi birinin yaşanması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması ve kesin tanının koyulması gerekmektedir. Erken teşhis adına bayanların evde düzenli olarak meme kontrolü yapması oldukça önemli olmaktır. Erken tanı koyulan meme kanseri vakaları daha kolay bir şekilde tedavi edilmekte ve elde edilen sonuç daha başarılı olmaktadır. Tedavinin başarılı olması adına en önemli bir diğer etken ise psikolojik destektir. Meme kanserine yakalanan birçok bayan etrafındaki kişilerin manevi desteği ve bir uzmanın desteği ile tedavi sürecini daha kolay atlatmaktadır. Düzgün psikoloji ve yüksek moral kanser dışında birçok hastalığın tedavisi adına da çözüm olmaktadır.

2 Yorumlar

  1. bu meme kanseri çok illet bir hastalık..allah yakalanan insanlara acil şifalar versin :((

    YanıtlaSil
  2. Meme kanserinde erken teşhis önemli. Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa çekinmeden bir doktora başvurmalısınız. Doktorlarımız bu konularda gerçekten çok ilgililer.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski