Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir

Vücudumuzdaki hücreler işlevini yitirerek ölürler fakat işlevini yitirdiği halde ölmeyen hücrelerin bulunduğu bölgelerde birikerek tümör meydana gelir. Tam tersi durumda ise ölmesi gereken hücrelerin ölmeyip de yeni Beyin tümörü gelişmiş kliniklerde çeşitli tetkikler sonucu farkedilebilir. Beyin tümörleri birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılırlar. Birincil olan tümörler kötü huyludur ikincil tümörler ise iyi  huyludurlar. Birincil tümörler direkt olarak beyinde meydana gelmiş, ikincil tümör ise vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelip de beyne sıçramış olan tümörlerdir. Beyin tümörü her yaşta insanda kadın erkek ayrımı olmaksızın görülebilir. Hastalığın sebebi tam olarak bilinememektedir. Yani sebebi bilinmediği gibi buna engel olmak da  pek mümkün değildir. Tümörün kendini belli etmesi iyi veya kötü huylu olup olmamasıyla, vücudumuzdaki yerine ve büyüklüğüne göre de değişiklik göstermektedir. Beyin tümörü iyi ve kötü huylu olarak ayrılır ve farklı özellikler gösterir.
hücrelerin de birikmesiyle ve işlevlerini yerine getirememesi sonucu birikinti sonucunda da meydana gelebilmektedir.

İyi Huylu Beyin Tümörü Nasıl Olur?

beyin tümörü tedavisiİyi huylu olanlar net bir şekilde ayırt edilebilirler ve çevrelerine yayılmazlar. Cerrahi müdahale ile kolaylıkla alınabilir ve çok nadiren tekrar oluştururlar. Diğer bölümlere yayılmaları söz konusu değildir. Her ne kadar ismi iyi huylu olsa bile belirli bir büyüklüğe ulaşana kadar farkedilememişse bulunduğu bölgedeki diğer hücrelere baskı yaparak sorun oluştururlar hatta zaman içerisinde kanserli hücrelere dönüşebilme gibi ihtimali de barındırmaktadırlar ama onlara bulaşıp yayılmazlar.

 

Habis(Kötü)Huylu Beyin Tümörü Nasıl Olur?

İyi huylu hücrelere göre daha hızlı büyüyüp çevredeki hücrelere de zarar vererek onlara da bulaştırabilirler. Habis huylu tümörler ayrılarak da yayılabildikleri gibi omuriliğe de bulaşabilirler. Beyin tümörü kendi içinde ayrıldığı gibi derece olarak da birbirinden ayrılır ve omuriliğe de bulaşabilirler. Beyin tümörü dört farklı dereceden meydana gelmektedir ve her derecesi de farklılık gösterir. Derecesi arttıkça şekli büyüklüğü etkisi etki alanı ve verdiği rahatsızlık da değişir. Birinci seviye en alt kısımdır. Bu seviyedeki bir tümör iyi huyludur ve büyüyüp ilerlemesi oldukça yavaştır. İkinci hücrede birinciye nazaran daha kötü huyludur ve normal beyin hücrelerinden yavaş yavaş farklılaşmaya başlarlar. Üçüncü derecedeki tümör kötü huyludur ve gittikçe farklılığını arttırır ayrıca büyüme eğilimindedir. Dördüncü ve son seviyedeki tümör ise normal beyin hücrelerinden tamamen farklıdır ve tamamen hızlı bir şekilde büyürler. Düşük derecedeki bir tümör zamanla yüksek derecedeki tümöre dönüşüp derecesini arttırabilir. Bu durum beyin tümörü bulunan yaşlı ve çocuklar kıyaslandığında daha çok yaşlılarda daha sık görülür. 

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı belirtilerinden birisidir ve tabi ki her baş ağrısı olan kişide tümör var demek değildir. Örneğin uykusuzluk hava değişimi düzensiz beslenme ve şiddetli gürültüye maruz kalma da baş ağrısına neden olan faktörlerdendir. Fakat beyin tümöründeki baş ağrısı şiddetli ve uzun sürelidir. Sabahları baş ağrısıyla uyanmak ya da son dönemlerde yaşamadığı halde şiddetli baş ağrıları yaşamak maalesef beyin tümörünün belirtileri arasında yer alır.  

Mide bulantısı: Beyin tümörünün belirtisi olan bulantı sabahları meydana gelir ve buna hıçkırık ve kusma da eklenir.  

Uyuşukluk: Beyin tümörünün baskı yapması sonucu normalden fazla uyku isteği ve aşırı halsizlik belirtilerdendir.  

Görme Sorunları: Normal görememe gözde seğirme cisimlerin netliğinin kaybolması çift görme ve dalgalı görme beyin tümörü belirtilerindendir.  

Konuşma Bozuklukları: Karşıdakinin söylediğini idrak edememe kendi söyleyeceklerini unutma ve söyleyeceklerini telaffuzda sorun yaşama da belirtilerdendir.  

Titreme ve Seğirme: Hastanın bilincini kısa süreli olarak kaybetmesi beyin tümörünün belirtileri arasındadır. Tümör başarılı bir şekilde alınsa bile vücutta kaldığı sürede oluşturduğu hasar nedeniyle hasta sonrasında da bu sorunları yaşayabilir. Bu gibi durumlarda ise tedavi sonrası ilaç yöntemi ile kontrol altına alınıp yaşamının kolaylaştırılması sağlanır.

 Unutulmaması gereken bu sorunlardan bazıları beyin tümörü taşımayan kişilerde de görülebilir fakat beyin tümörü ciddi bir hastalıktır ancak bu sıkıntıların normalin üstünde bir seviyede yaşanması belirti sayılır. Tıpkı vücudumuzun farklı bölgelerinde meydana gelen tümörler farklı özelliktelerse beynimiz de kendi içinde farklı görevlere sahip olduklarından beynimizin farklı yerlerindeki tümörlerin belirtileri de farklı olacaktır. Nasıl ki bu belirtilerden bazılarını taşıyor olup da beyin tümörü taşımıyorsak bunun aksi olarak da belirti meydana gelmediği halde beyin tümörü taşıyor olmamız da muhtemeldir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski