Behçet Hastalığı Nedir

Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından 1937 yıllarında, koyduğu teşhis sonucunda hastalığın adı Behçet hastalığı yada Behçet sendromu olarak literatüre girmiştir.Özellikle behçet hastalığına yakalanmamak için mutlak suretle uyku düzeni ve stresten kurtulmak gerekli.

behçet hastalığı tedavisi

Behçet Hastalığının Nedenleri

Behçet hastalığı genellikle ağız ve genital bölgede oluşur.Bu hastalığın tam olarak nedeni bilinmesede bağışıklık sistemi ile alakalı olduğu söylenmektedir.Behçet hastalığının kişiden kişiye geçtiği henüz saptanmamıştır.Genellikle 30-50 yaş arasındaki erkek bireylerde görülür.

 

Behçet Hastalığı Tedavi Edilmezse

Geçmeyen ve tedavi edilmeyen behçet hastalığının ilerledikçe gözde kızarıklık, sulanma gibi belirtilerle beraber körlüğe kadar ilerleyebildiği söylenmektedir.Ayrıca bunun yanı sıra kişilik bozuklukları,  menenjit ve felç gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tedavi edilmeyen behçet hastalığı, damarlarda yırtılma (anevrizma) oluşmasınada yol açabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı behçet hastası olan bireylerin mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmetedir.

Behçet Hastalığının Belirtileri

Çok sık olarak behçet hastalarında ağızda yaralar görünür.Bu yaralar genellikle 1 hafta içerisinde geçer.Sürekli bu yaralar tekrarlayabilmektedir.Genital bölgede ve ciltte yaralar oluşabilir.Bu bölgede oluşan yaralan yuvarlak kırmızı şeklindedir ve ağrılıdır. Gözlerle ilgili problemler nadirde olsa şunlar olabilmektedir;
  • gözlerde ağrı
  • sulanma
  • ışıktan aşırı rahatsızlık
  • görmenin azalması
  • siyah noktalar görmek
  • kanlanma
Aynı zamanda behçet hastaları eklem ağrılarıda çekebilmektedir.Bu hastaların el ve ayak bilekleri, dirsekleri, dizleri, parmak ve kalça eklemleri tutulmaktadır.Bu tutulmalar ağrıda yapabilmektedir ve kendiliğinden 2 hafta içerisinde geçer. Bunların yanı sıra damarlara, sindirim sistemine, akciğer'e zarar verebilmektedir.Bunun için kendinizde behçet hastalığını teşhis ettiğiniz anda en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavi olmanız gerektirmektedir. Sağlıkla kalın, hoşçakalın.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski