Kız İsteme Merasimi Nasıl Olur?

Yüzyıllardır süregelen ve geçen zamanla beraber yer yer değişiklik gösteren kız isteme merasimi, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.


Ülke genelinde zamanla kız isteme merasimi ile beraber hem iki ailenin tanışması hem de söz kesme aynı anda yapılmaktadır.

kız isteme adeti


Her bölgenin kendine has bir adeti olduğunu biliyorsunuz, bu merasimin de her yörede değişiklik gösterdiğini siz değerli olurlarımıza belirtmek isteriz. Bu yazımızda sizlere genel olarak kız isteme merasiminin nasıl ilerlediğinden bahsedeceğiz.


Kız isteme merasiminden önce hem kız tarafını hem de erkek tarafını geniş bir hazırlık bekliyor. İlk olarak kız isteme gününe aileler karar verir ve kız tarafının müsait olduğu bir gün erkek tarafı, kız tarafının evine davet edilir.


Gelin adayı bu özel günde olabildiğince sade ve şık bir kıyafet seçmeli ve doğal tonlarda bir makyaj tercih etmelidir. Damat adayının ise bir takım elbise giymesi, olayın ciddiyetinin farkına varılması için doğru bir tercih olacaktır.


Bu özel günde erkek tarafının, kız evine götürmesi gerekenler listesi ise bir hayli kabarıktır. Bu merasimin olmazsa olmazları bir buket çiçek, gümüş bir gondol ya da tepsinin içerisinde bulunan özel çikolatalar ve söz yüzükleridir. Ayrıca yüzükler takıldıktan hemen sonra geline hediye edilecek bir takı seti gerekir.


kız isteme merasimi
Bir diğer adetimiz ise yüzyıllardır süregelen gelin bohçasıdır. Bu bohçayı erkek tarafı gelin adayına hazırlar. Gelin bohçasının içerisinde; iç çamaşırı, mendil, çorap, sabahlık, terlik, havlu, ayna, gecelik, tarak ve makyaj seti gibi gelinin işine yarayacak gereçler konulabilir. Bunun yanında erkek bohçası da kız tarafından damada hediye edilir.


Gelelim kız tarafının yapması gerekenlere, bu önemli gecede erkek tarafını evinde ağırlayan kız tarafı tüm ikramlardan sorumludur. Çay ile birlikte ikram edilecek yiyecekler hazırlamalıdır. Bu merasim akşam yemeğinin ardından yapıldığı için, ağır yiyecekler yapmanın pek bir manası yoktur. Bir çeşit börek, pasta, kek ve zeytinyağlı hafif bir menü güzel bir tercih olacaktır.


Şimdi de gelelim gecenin anlam ve önemi olan kız isteme faslına, dikkat edilmesi gerek nokta çay ve yemek faslı bittikten sonra kahvelerin hazırlanması gerekir. Çünkü, kız isteme faslı kahveler dağıtıldıktan sonra gerçekleşir. Bunun için önceden hazırlanmış olan güzel bir tepsinin içerisine en yeni kahve fincanlarını koymalıyız. ( tepsinin gümüş olması çok hoş olacaktır.)  Kahveleri gelin adayının yapması adettendir fakat gizli yardımcılar da olması işi kolaylaştıracaktır. Damat adayının kahvesinin içerisine tuz koyulur. Eğer damat adayı o kahveyi yüzünü ekşitmeden içerse kız tarafının gözünde olumlu bir izlenim bırakır. Kahveyi beğenmediğini belirtmesi ise kız tarafında olumsuz bir izlenim bırakır.


Gelin adayı, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıttıktan sonra beklenen konuşma erkek tarafının aile büyüklerinin biri tarafından gerçekleştirilir. Erkek tarafı kızı ister, kız tarafı kızını verdikten sonra  ayağa kalkılarak özel bir tepsinin içerisinde kırmızı kurdele ile bağlanmış yüzükler ve makas getirilir. Bu tepsiyi gelin adayının kız karseşi veya kız tarafından bir genç kızın tutması adettir. Kızı isteyen aile büyüğü benzer bir konuşma yaparak gelin ve damat adaylarının birbirine bağlı kurdelesini keserek merasimi tamamlar.


Ardından kutlama yapmak isteyen aileler bir pasta kesebilir. Yapılan kız isteme ve söz merasiminin ardından evliliğe doğru uzun bir hazırlık başlamış olur.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski