Anne Sütündeki Obeziteye Karşı Koruyucu Faktörler

anne sütündeki koruyucu faktörler

Günümüzde tam olarak çözüme kavuşturulamamış olan obezite klinik bir sorundur. Vücutta fazla yağ depolanması sonucunda kişilerde obezite rahatsızlığı görülmektedir. Birçok gelişmiş ülkede özellikle çocuklarda obezite büyük boyutlara ulaşmıştır. Obez olan çocuğun değerlendirilebilmesi için yalnızca kilosu değil, boy uzunluğu da hesaba katılır.

Obezite için günümüze kadar çok sayıda değerlendirme yapılmış ve anne sütünün obeziteye karşı koruyucu etkileri de gün yüzüne çıkartılmıştır. Anne sütü kısa sürede oldukça etkilidir ve bebeklerin kaliteli besin alabilmesi konusunda şüphesiz en uygun seçenektir. Ayrıca emzirme süresi ne kadar uzun olursa, daha fazla koruyucu etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.

Anne sütü içerisinde bulunan leptin ve adiponektinin obeziteyle direk olarak ilişkisi söz konusudur. Adiponektin vücutta yağ hücrelerinden salınır. Bunun yanı sıra leptin zengin bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra vücuttaki enerji kullanımının düzgün bir şekilde devam etmesine yardımcı olur ve iştahı düzenler. Bu gibi etkilerinden ötürü konu üzerinde araştırma yapan uzmanlar, anne sütünün obeziteye karşı koruyucu etkileri olabileceğini düşünmüşlerdir.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre, anne sütüne yakın olan formüllere göre inek sütünün 3 kat daha fazla protein ihtiva ettiği de ortaya çıkartılmıştır. Anne sütü ile beslenmeyen çocukların ilerleyen zamanlarda obezite sorunu ile karşılaşma riskleri bu nedenle bir hayli fazladır. Özellikle bu sorunun ortaya çıkmasını engellemek için uzmanlar, bebeklerin ilk 6 ay kesintisiz olarak anne sütü ile beslenmesini tavsiye ederler. Çünkü bu zaman diliminde inek sütüne başvurulursa, çocuklar yetişkinlik zamanında obeziteyle karşı karşıya kalabilir.

Anne sütüyle beslenen bebeklerin ilerleyen zamanlarda obezite sorunu ile karşılaşma riskleri %22 – 25 oranında azalmaktadır. Anne ve babalar obezite konusunda uzman kişilere başvurarak daha detaylı bilgiler alabilirler. Bu sayede bebeklerin beslenmesi konusunda daha bilinçli hale gelmiş olacaklardır.

Anne sütünün obeziteye karşı koruyucu etkileri bulunması nedeniyle birçok uzman bebeklikte inek sütünü tavsiye etmemektedir. Her açıdan zengin olan anne sütü, ilerleyen zamanlarda çocukların bir takım sorunlarla ve obeziteyle karşılaşmalarını büyük ölçüde engelleyerek sağlıklı bireylerin oluşumunu da desteklemektedir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski