Yeni Doğan Bebeklerde Pişik Bakımı

bebek-pisik
Bebeklerde bez bağlanan bölgede oluşan döküntülere pişik adı verilir. Genel olarak derinin ıslak şekilde kalması, sürtünme, idrarın uzun süre boyunca deri üzerinde kalması sonucunda oluştuğu gözlenmektedir. Mantar enfeksiyonu ve bakteriyel enfeksiyon pişik oluşumunu tetiklediği gibi, beze karşı alerjik reaksiyon da pişiğe neden olmaktadır. Çok sayıda bebekte ortaya çıkan bir sorundur. Bebeklerde pişik bakımı için genel olarak doktorlar tarafından verilen kremlerin kullanımı yeterli olacaktır. Ciddi bir rahatsızlık olmasa da, huzursuzluğa neden olabilir.

 Deri idrarla temas etmiş olduktan sonra pH’sı alkaliye döner. Mikroorganizmaların kolonize olmasına, dışkının proteaz ve lipaz enzimlerini aktif hale getirerek stratum korneum tabakasının zedelenmesine neden olur. Hafif olgularda yalnızca deri kızarıklığı görülür. Ancak ağır olgularda ağrılı büllerin ve açık yaraların oluştuğu bilinir. Pişik genellikle tek bir bölgede ortaya çıkmaz. Karnın alt bölgesi, genital bölge, inguinal bölge ve gluteal bölgede oluşabilir.

Hafif olgularda genel olarak döküntüler 3 ya da 4 gün içerisinde kendiliğinden düzelmeye başlar. Eğer pişik iki gün geçmesine rağmen devam ediyorsa, Candida enfeksiyonu olduğu göz önünde bulundurularak tedavi edilmesi gerekebilir.

Bebeklerde pişik bakımı ve oluşumunu engellemek için dışkılama gerçekleştikten hemen sonra bezin değiştirilmesi önemli olmaktadır. Tahriş oluşumunun önüne geçebilmek için cildi yumuşak bir şekilde silmek yeterlidir. Her dışkılamadan sonra bebeğin altını sabunlu su yardımıyla temizlemek gerekmez.

Pudra kullanımı çok sayıda uzman tarafından önerilmez. Pudra taneciklerinin havada asılı kalarak bebeğin solunum yollarına gittiği, akciğerde enfeksiyon ya da zatürreye neden olduğu bilinmektedir. Eğer pudraya ihtiyaç varsa, bunun yerine mısır nişastası kullanımı gerçekleştirilebilir. Bu amaca yönelik olarak hazırlanmış nişastaların cilde herhangi bir zararı ya da yan etkisi söz konusu değildir.
Bebeğin altını sabunlu suyla temizleyecek olduğunuz zaman alkol içeren ürünlerden de kaçınmanız gerekebilir. Çünkü alkol içerikli ürünlerin de birçoğu cildin tahriş olmasına ve pişik oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bebeklerde pişik bakımı için altı değiştirildikten sonra 10 – 15 dakika boyunca hemen bez bağlanmaması ve havayla temas etmesinin de uzmanlar tarafından koruyucu olduğu belirtilmektedir.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski