Yeni Doğan Bebeklerde Pamukçuk Bakımı

bebeklerde-pamukçuk
Pamukçuk diğer adıyla moniliazis olarak bilinir ve özellikle yeni doğmuş olan bebeklerde görülür. Genel olarak bebeklerde antibiyotik kullanımından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebek sağlığını olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle birçok anne bu hastalıktan korkmaktadır. Bebeklerde pamukçuk bakımı sayesinde hastalıktan korunma sağlamanız söz konusu olacaktır.

Pamukçuk yanakların iç kısmında, dil ve damak üzerinde süt parçasını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendisini gösterir. Bu rahatsızlık bir cins mantar olarak bilinen Candida enfeksiyonu nedeniyle oluşmaktadır. Genelde yeni doğan bebeklerde görülse de, 1 yaşına kadar olan çocuklarda da sık şekilde karşılaşılır. Antibiyotik kullanımının yanı sıra hormon değişimleri de mantar oluşumuna ortam hazırlaması ile bilinir. Candida mantarları bebeklerin solunum yolu ve sindirim sistemlerine geçmesi nedeniyle ağır akciğer enfeksiyonlarına ya da bir takım farklı enfeksiyonlara da neden olabilir. Çoğunlukla 1. haftada ortaya çıktığı gözlemlenmektedir.

Pamukçuk riskinin azaltılabilmesi için emzik ya da biberonların iyi şekilde steril edilmesi gerekir. Bu sayede ağız içi mikrobik enfeksiyon sorunlarının da önüne geçilmiş olacaktır. Ağız içi, dil, yanaklar, yumuşak ve sert damak üzerinde görülmektedir. Beyaz bir küfü andıran lezyon kazınırsa, alt kısmında bulunan deri yanmış gibi görünebilir ve kanamalar ortaya çıkabilir. Eğer geniş bir alana yayılma söz konusuysa, bebeklerde pamukçuk bakımı için doktora başvurmak ve profesyonel bir yardım almak son derece önemli bir durum olmaktadır. Tedavi edilmediği sürece ağrılı olabilir. Ağızda ağrı oluşması durumunda bebeklerde emme isteksizliği ya da yutma güçlüğü gibi sorunların ortaya çıkması da söz konusu olacaktır. Nadir olarak hafif şekilde ateşlenme, huzursuzluk ve benzeri bulgular ortaya çıkabilir.

Hastalık geniş bir alana yayılmadığı sürece, sağlıklı bir bebek bu sorunu kendi başına yenebilir. İyileşme süresi için kesin bir zaman yoktur. Ancak bu süreç içerisinde biberon ya da emziklerin son derece temiz tutulması gerekecektir.

Bebeklerde pamukçuk bakımı konusunda anne sütünün de önemli bir yeri bulunur. Anne sütü alan bebeklerde pamukçuk oluşumuna daha az rastlandığı görülmektedir. Bu nedenle emzirmenin bebek sağlığı açısından önemli bir yeri vardır.

Yorum Gönder

Post a Comment (0)

Daha yeni Daha eski