Ekmek Şişmanlatır Mı ?

Şimdi şuraya bir dilim üzeri taze tereyağlı, çilek reçelli köy ekmeği fotoğrafı koyup, sonra bu yazıya geçmek vardı ama, Ramazan münasebetiyle erteliyorum ...
O diyetisyen senin bu beslenme uzmanı benim konuşup duruyorlar Ramazan ayı girdiğinden beri 'Nasıl beslenmeliyiz?' üzerine. Ne kadar su içmeliyiz ? , Sahurda tok tutan yiyecekler neler ?,  İftarda ne yemeliyiz ? hatta Orucu ne ile açmalıyız? 
Ama unuttukları bir şey var ? Hayret ki bu Ramazan hiç kimse çıkıp Ekmek şişmanlatır mı ? üzerine bir şeyler gevelememiş, ben geveliyorum ! Boşlukları doldurmayı severim ;)
Ekmek şişmanlatır mı?
Öncelikle günlük enerji ihtiyacımızın fazlası olarak tükettiğimiz, yediğimiz her gıda bize kilo aldırır. Ancak ekmek, tahıl, makarna ve diğer tahıl gıdaları gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar genel olarak düşük kalorilidirler. Karbonhidratların her gramı 4 kalori içerirken, yağın her gramı 9 kalori içermektedir. Bunun anlamı, yüksek yağlı gıdaların aynı miktardaki kalorisi için iki katından daha fazla miktarda karbonhidratlı gıda yiyebileceğimizdir.
Ekmek şişmanlatır, kilo aldırır kanısı fazla kalorinin ekmekten çok ekmek ile birlikte tüketilen, ekmeğin üzerine sürülen yağ (tereyağı, margarin, peynir) ve şeker (reçel, marmelat, sürülebilir çikolata, vb ürünler) içeriği yüksek, kalorice zengin gıda maddelerinden gelmesidir. Eğer tereyağı, reçel, sos vb. yüksek yağlı ilaveler sınırlanırsa daha az kalori alımının en iyi yolu ekmek, özellikle tam tane ekmeği gibi kompleks karbonhidrat içeren gıdaların tüketilmesidir.
Buğday-esaslı gıdalar, kilo verici diyetlerde genellikle kaçınılan ilk gıdalar olmaktadır ki gerçekte bunun böyle olmaması gerekir. Zira ekmek ve makarna gibi buğday-esaslı gıdalar yüksek kalori içeriğinde olmadıkları gibi aynı zamanda kilo vermeye çalışıldığında yardımcı da olabilirler. Bu ürünlerin yarattığı doygunluk hissi gıda alımının kontrolünde yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalorik alımında sınırlanması önemli kilo kaybı ile sonuçlanabilir.

Dayanamadım n'apayım ' Ne cezbedici değil mi ?
(Kaynak : Tazemasa-Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu’ nun yazısı)

2 Yorumlar

  1. hem de nasıl cezbedici.. oruçlu insana yapılır mı bu yaa :(
    tereyağlı sıcak ekmekle açacağım orucumu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağlı ekmek kilo aldırıyormuş ama :) Afiyet olsun Gamze Hanım..

      Sil

Yorum Gönder

Post a Comment

Daha yeni Daha eski